Consells de salut i medicaments

ENURESI NOCTURNA

ENURESI NOCTURNA

En la maduració neurològica dels nens i nenes, un moment significatiu és quan es poden retirar els bolquers de la nit. Això no sempre pot ser ni al primer intent ni a l'edat que els pares i mares esperen. Voldríem que aquest moment es visqui amb tranquilitat, cas de no tenir èxit.

Llegir més »
LACTÀNCIA MATERNA

LACTÀNCIA MATERNA

Lactància materna o artificial?. Hi ha molta controvèrsia a nivell de la població general, però no així per part dels professionals sanitaris. Ara bé, la manera com una mare alimentarà al seu nadó és una decisió pròpia i que cal respectar. Tot i això, ens permetem oferir a la futura mare, que ara s'està preguntant què farà, una mica d'informació.

Llegir més »
LA DEMÈNCIA: CUIDAR EL PACIENT ... I EL CUIDADOR

LA DEMÈNCIA: CUIDAR EL PACIENT ... I EL CUIDADOR

La demència suposa el progressiu deterior de la persona que la pateix, de tal manera que acaben sent dependents per gairebé tot. Les persones responsables, els cuidadors o cuidadores, pateixen un gran desgast físic i emocional, encara més si son familiars directes. Per això els oferim uns consells per portar-ho una mica millor.

Font: Pepita Rodríguez i Molinet. El treball social sanitari en l’atenció de persones amb demència. Àrea de Treball Social. Institut Català de la Salut. Àmbit Barcelona ciutat. Barcelona, desembre de 2010.

Llegir més »
ACNÉ

ACNÉ

L'acne és una malaltia de la pell molt comú, sobre tot en l'adolescència. el seu impacte en la imatge corporal pot ser important si l'acne és intens. Però cal saber que amb el temps es resol. En aquest consell de salut els donem més informació.

Llegir més »
AUTOMESURA DE LA PRESIÓ ARTERIAL (AMPA)

AUTOMESURA DE LA PRESIÓ ARTERIAL (AMPA)

Les preses de tensió arterial realitzades a fora de la consulta (normalment al domicili del pacient) s'anomenen AMPA: AutoMesura de la Presió Arterial. És un mitjà de prendre la tensió arterial que ens permet apropar-nos més als valors reals de tensió.

 

Llegir més »
UN ALTRE COP LA GRIP, COM CADA ANY

UN ALTRE COP LA GRIP, COM CADA ANY

La grip és una infecció vírica estacional i epidèmica. Això vol dir que arriva en unes dates concretes i afecta a gran part de la població. Els donem uns consells.

Llegir més »
PREGUNTES I RESPOSTES DE LA FOTOPROTECCIÓ

PREGUNTES I RESPOSTES DE LA FOTOPROTECCIÓ

El Sol és una font de salut, per això podem prendre’l i gaudir-lo, però seguint  normes de protecció. Com ja sabem els raigs solars ens causen danys a la pell tant a curt termini (cremades, vermellor) com a llarg termini (fotoenvelliment, càncer). El cos humà té una sèrie de mecanismes de protecció enfront d'aquestes radiacions, però en la majoria dels casos les defenses de la pell són insuficients per protegir-la dels danys que pot causar el Sol.

Llegir més »

Petits Canvis Per Menjar Millor

Tres missatges senzills sobre els aliments que cal potenciar, els que cal reduir i els que convé canviar-ne la qualitat per tal de ser més saludables i respectuosos amb l'entorn.

Amb petites modificacions, podem millorar de forma important la qualitat i la sostenibilitat de la nostra alimentació.

Llegir més »
La mamografia i el càncer de mama

La mamografia i el càncer de mama

La mamografia és un tipus especial de raigs x de les mames. La mamografia s'empra per detectar un càncer de mama de forma primerenca, quan encara pugui ser curat.

 

La mamografia és una prova d'exploració d'imatges que es recomana a totes les dones a partir dels 40 anys d'edat, tot i que no tinguin signes de càncer de mama. I es recomana una mamografia cada 1 o 2 anys a partir d'aquesta primera. També es recomana aquesta exploració a les dones més joves que tenen símptomes de càncer de mama o un risc elevat de tenir un càncer de mama. 

Una mamografia a temps pot salvar una vida. La mamografia pot mostrar un tumor que pot ser un càncer molt abans que es noti. El diagnòstic d'hora i el tractament d'un tumor quan és petit fa més fàcil la curació del càncer. En general la mamografia es realitza en centres radiològics especialitzats

Llegir més »
La rinitis al·lèrgica

La rinitis al·lèrgica

La rinitis al·lèrgica, també anomenada "febre del fenc", apareix quan es respira alguna cosa (al·lergen) al que s'és al·lèrgic i que fa que la part interna del nas s'inflami. S'estima que la rinitis al·lèrgica pot afectar prop de 6 milions de persones a Espanya

 La rinitis al·lèrgica es deu a substàncies que provoquen al·lèrgia, denominades al·lèrgens. Els al·lèrgens poden trobar-se tant a casa com fora de casa. Quan la rinitis al·lèrgica es deu a al·lèrgens exteriors comuns, com fongs o pol·len d'arbres, gramínies i herbes, se sol denominar al·lèrgia estacional o "febre del fenc". 

 La rinitis al·lèrgica també pot ser degut a al·lèrgens presents a casa, com la caspa, escames de pell i saliva dels animals domèstics i mascotes, fongs d'interior, excrements de paneroles o àcars de la pols domèstica.

- Si presenta símptomes en primavera , probablement l'al·lèrgia es deu al pol·len dels arbres 

- Si presenta símptomes en estiu , probablement l'al·lèrgia es deu al pol·len de les gramínies, pastures i herbes 

- Si presenta símptomes a finals de l'estiu ia la tardor , probablement l'al·lèrgia es deu a la ambrosia

- Els àcars, les floridures i la caspa dels animals, provoquen síntoams durant tot l'any 

L'especialista pot investigar què al·lèrgens són els resposnables de l'al·lèrgia mitjançant les proves cutànies d'al·lèrgia. 

 

Llegir més »