BULLYING: violència entre iguals

L’assetjament físic entre iguals (bullying) o a les xarxes socials (ciberbullying) són formes de violència contra infants i adolescents que es pateixen des de fa temps; però l’aparició de les noves tecnologies ha fet disparar la xifra d’assetjaments, per la facilitat i l’anonimat en ocasions. I això ens preocupa a tots.


Bullying

El tipus clàssic d’assetjament és el físic: pegar, donar empentes, amenaçar, intimidar, amagar, trencar o robar objectes de la víctima. Però hem de considerar també l’agressió verbal: fer burla, insultar, difondre rumors falsos,cridar.
Una altra forma d’assetjar és socialment:  fer pintades en llocs públics i visibles, enviar notes grolleres molt sovint anònimes, ignorar la persona assetjada com si no hi fos, no permetre que participi dels jocs o les activitats de classe.


Ciberbullying

El que ha disparat els índexs d’assetjament és l’agressió virtual. L’aparició dels dispositius mòbils, del format digital, les xarxes socials, tot plegat ha permès expandir el problema perquè l’ha fet més fàcil. Una agressió física és evident i obliga a l’agressor a encarar-se amb la víctima, i no tothom pot tenir capacitat per fer-ho, però un ciberasetjament sovint té la protecció de l’anonimat o el no encarar-se directament a l’assetjat. Amb l’agreujant de que s’amplifica l’audiència i es perllonga en el temps perquè la seva difusió en la xarxa ho fa incontrolable. 


Les conseqüències

En el nostre país ha crescut en els darrers anys la preocupació social pels actes de violència entre iguals, en particular en l’entorn escolar. Perquè el resultat d’aquests assetjaments és molt greu. Més enllà dels efectes físics que poden patir, els resultats psicològics son terribles: abandonament de l’escola, fracàs escolar, rebuig a socialitzar-se, etc. Sovint els nens i nenes superen aquestes conseqüències, però en d’altres casos els trastorns emocionals duren molt de temps, i cal molta feina de recolzament psicològic per superar-ho. Si permetem que això passi en la nostra societat, no sabem quin preu haurem pagat fins d’aquí a molt temps, i això no serà mai res de bo.


Les dades

Segons les dades de diversos estudis (Defensor del pueblo, Mútua Madrileña, Save the Children):
El projecte

Donat que al nostre territori tenim moltes escoles, i atenem a molts escolars, hem endegat un projecte ambiciós d’assistència mèdica i psicològica als nens i nenes afectats per l’assetjament entre iguals, a l’abast de tots els escolars dels centres educatius de Sarrià. Cobrim dos grans objectius: medicina comunitària i atenció sanitària per un problema social tan seriós com el bullying.

El programa s’activa trucant al telefon confidencial 601603611, que permet sol·licitar ajuda bé per WhatsApp, per missatge o parlant-hi directament, amb resposta ràpida i confidencial per part nostra.

També es pot contactar via correu electrònic:

assetjament_bullying@capsarria.com.

 

« Tornar