UN ALTRE COP LA GRIP, COM CADA ANY

UN ALTRE COP LA GRIP, COM CADA ANY

La grip és una infecció vírica molt intensa, amb clínica de febre alta, malestar general amb dolor de tot el cos, i que sol cursar amb mal de coll, debilitat muscular extrema, pèrdua de gana, excés de son i mal de cap. A més sovint es té molta set i s'orina poc, i quan es fa pot molestar una mica. Això és perquè l'orina surt molt calenta i cou un xic al passar per la uretra.

Quan cal la valoració d'un professional sanitari?:

Les primeres 72 hores de la grip solen ser de gran discomfort, molt malestar i afectació general, però s'ha de passar com es pugui. A partir de les 72 hores, la febre i el malestar han d'anar cedint, perquè el cos ja ha generat anticossos i "comença a guanyar la batalla". A partir dels 3 dies de l'inici els símptomes haurien de millorar, però si no és així cal consultar els professionals sanitaris.

Signes d'alarma:

La febre persistent de més de 4 dies, l'expectoració continuada i l'ofec, son indicatius de què pot haver-hi una complicació respiratòria, i cal per tant visitar un professional sanitari.

Prevenció i tractament:

Com és una infecció epidèmica, molta gent del nostre entorn, tant l'habitual (casa, feina, amistats...) com esporàdica (camí de la feina, en un espectacle, en el transport públic, a la cua del pà...) ens la pot transmetre per la via més comú, la aèria, però també per contacte. Per tant, si no volem que ens contagiïn només podem aïllar-nos, i encara no és segur que no l'agaféssim. Sí es recomana no obstant rentar-se sovint les mans, no compartir estris de cuina i menjar o beure, i fer servir mocadors de paper que haurem de llençar l'abans possible.

Podem fer una dieta abundant en cítrits, verdures i hortalisses, i molt de líquid, tot això no estarà de més. En realitat, però, no hi ha cap mesura demostrada que ens eviti contraure la infecció, tret de la vacunació. Sí sabem que el fet de patir una malaltia crònica, sobre tot respiratòria o cardíaca, i l'edat, son factors de pitjor pronòstic en cas de patir una grip. Per aquest motiu és en aquesta població sobre la que es fa més incidència per la vacunació.

La dita popular de que "la grip es cura en una setmana amb tractament, o en set dies sense tractament" continua sent vàlida. El tractament està orientat a millorar els símptomes (febre, mal de cap, dolors articular i musculars, etc) però no modifica per res el temps d'evolució de la infecció. Per tant es recomana prendre el que calgui, si es vol, per millorar símptomes, però sobre tot repòs i paciència, perquè es curarà i es recuperarà.

 

Per més informació:

- Grip i refredats. CatSalut

« Tornar