CONSELLS MÈDICS PER UNES VACANCES SEGURES

CONSELLS MÈDICS PER UNES VACANCES SEGURES

4. Vacunes recomanades i mesures preventives

Tant les vacunes com la medicació per a la profilaxi de la malària triguen uns dies o setmanes a actuar i ser eficaços, de manera que es recomana la consulta en els centres de vacunació internacional almenys 4 setmanes abans del viatge.

Vacunació:

Es poden diferenciar dos grups de risc molt diferent.

• El grup de viatgers de baix risc són els viatgers amb una estada inferior a 2-3 setmanes, en zones urbanes, que pernocten en hotels dins de les rutes turístiques habituals. En aquests casos és suficient,  la vacuna de la febre groga. Es pot considerar la vacuna de l'hepatitis A en viatgers de menys de 40 anys amb estades de més de 2-3 setmanes.

• El grup d'alt risc el constitueixen els viatgers d'estada de més de tres setmanes, i aquells que es desvien de les rutes turístiques habituals a àrees rurals. En aquests casos s'ha d'afegir a les anteriors la vacuna de l'hepatitis B i de la febre tifoide, especialment si es viatja al continent indi.

Algunes vacunacions estan sotmeses a reglamentació internacional, i les autoritats locals del país que es visita poden exigir un Certificat Internacional de Vacunació. Aquest document i les vacunes els proporcionen exclusivament els centres de vacunació internacional. És imprescindible, doncs, acudir a aquests serveis especialitzats per a informar-se de les necessitats particulars en el país triat per a les nostres vacances.

Per a consultar la llista de Centres Vacunals i Unitats de Salut Internacional, segueix el següent enllaç:

 http://sac.gencat.cat/sacgencat/AppJava/adreces.jsp?tema=Salut&subTema=Centres+vacunals+%2F+Unitats+de+salut+internacional&codi=231

 

Profilaxi antipalúdica

La prevenció del paludisme o malària també passa per la consulta en el Centre de Salut Internacional de l'Viatger, el mateix que la vacunació. Allà s'informa del risc d'aquesta malaltia en la destinació escollida i es proporciona la medicació profilàctica apropiada.

Ja que aquesta malaltia està transmesa per una espècie de mosquits, el Anopheles, la prevenció de la seva picada també constitueix un excel•lent mesura profilàctica:

• evitar la roba amb colors foscos i els perfums, ja que atrauen els mosquits

• evitar en la mesura possible sortir entre el vespre i l'alba, ja que els mosquits solen picar durant aquest període

• portar roba de màniga llarga i pantalons llargs

• repel•lents individuals a base de dietiltoluamida (DEET), o Ftalat de dimetil,

• també pot ser útil l'ús de mosquiteres, que pot impregnar d'insecticida

 

Recomanacions durant el viatge

1. Compte amb el que es menja:

La diarrea del viatger és la malaltia més freqüent en els viatges internacionals. Per intentar evitar-la:

• no ingerir verdures crues, especialment les amanides

• les carns i peixos s'han de consumir prou cuinats

• no ingerir mol•luscs crus

• consumir només fruita pelada

• compte amb els gelats i rebosteria, per la seva fàcil contaminació

• no consumir llet ni derivats sense higienitzar

 

2. Compte amb el que es beu

L'aigua és un important transmissor de malalties infeccioses. Així que:

• beure només aigua embotellada i oberta en la teva presència

• no admetre glaçons de gel

• consumir refrescs i begudes embotellades i begudes calentes com te o cafè

 

3. Compte amb els banys

En aigua dolça

Canals, rius i llacs poden estar infectats per larves, contaminats amb excrements humans i animals. Només és segur banyar-se en piscines amb aigua clorada.

En aigua de mar

En principi no implica risc de malalties transmissibles. És recomanable sol•licitar informació local de si un pot banyar-se i no suposa perill per a la salut.

 

4. Compte amb els animals

Es recomana evitar el contacte amb qualsevol mena d'animal, salvatge o domèstic, ja que poden no estar controlats sanitàriament.

 

5. Compte amb les malalties de transmissió sexual

Les mesures de prevenció de les infeccions de transmissió sexual són les mateixes a l'estranger que en el lloc de residència. El contacte sexual múltiple o amb persones que mantenen relacions múltiples pot ser un perill. En les relacions sexuals el mitjà més eficaç d'evitar la transmissió d'aquestes malalties és l'ús del preservatiu.

 

Recomanacions per a després del viatge

Cal anar al metge de família a la tornada del viatge quan es cregui que s’ha posat en algun tipus de risc per adquirir malalties, com banyar-se en rius o llacs i quan s'ha patit la mossegada d'algun animal, o si es manifesta algun tipus de problema de salut com febre, diarrea o lesions cutànies.

A més, algunes malalties tropicals no es manifesten immediatament, podent –se presentar bastant temps després de la tornada. En el cas que es necessiti acudir al metge, haurà informar-lo que ha realitzat un viatge en els últims 12 mesos a una zona tropical o país en vies de desenvolupament.

Dr.Salvador Giménez

Metge de Família

 

Links d’interés 

Unitats de Salut Internacional: http://ics.gencat.cat/ca/assistencia/programes-assistencials/salut-internacional/unitats-de-salut-internacional/

 

Consells de viatge, Taxes i preus públics:http://ics.gencat.cat/ca/assistencia/programes-assistencials/salut-internacional#bloc1

 

« Tornar