PREGUNTES I RESPOSTES DE LA FOTOPROTECCIÓ

PREGUNTES I RESPOSTES DE LA FOTOPROTECCIÓ

El Sol emet una sèrie de radiacions que arriben a la Terra afectant de diferent manera segons la intensitat i el tipus de radiació. En el cas concret de la pell, les radiacions que més afecten són les ultraviolades A i B (UVA i UVB). Una exposició prolongada i sense protecció al sol provoca danys a la pell, alguns visibles i altres invisibles com poden ser la modificació genètica de les cèl•lules de la pell, l'oxidació, els danys en el sistema immunològic i el fotoenvelliment.

Com evitar o reduir l'exposició solar?

Hi ha 3 estratègies fonamentals per a protecció solar:
•    Evitar o reduir l'exposició solar.
•    Utilitzar roba protectora.
•    Utilitzar cremes fotoprotectores.

És molt important:
•    Beure aigua abundantment, encara que no es tingui la sensació de set.
•    Aprofitar les ombres, usar para-sols o l'ombra dels arbres.
•    No aplicar cosmètics que continguin colònies o perfums sobre la pell perquè poden produir al•lèrgies o taques fosques.
•    Consultar amb el metge si pren algun medicament abans d'exposar-se al Sol.
•    Els nadons menors de 6 mesos i els nens amb malalties amb sensibilitat solar no han d'exposar-se al sol. Els nens es cremen més fàcilment amb el sol i els nadons poden patir una disminució de la sudoració, que es traduirà en febre.

La intensitat de la radiació solar pot fer variar les necessitats de fotoprotecció. Heu de tenir en compte:
•    Evitar l'exposició des de les 12 del matí a les 4 de la tarda.
•    L'exposició és més gran a l'alta muntanya i en el tròpic.
•    A l'estiu la radiació solar és més gran, però també ens hem de protegir la resta de l'any.
•    En un dia ennuvolat el risc de cremada existeix, ja que el 90% dels raigs travessen els núvols.
•    La neu, l'aigua i la sorra reflecteixen els raigs solars, augmentant els seus efectes en la pell.

L'ús de roba protectora és més eficaç que les cremes protectores:
•    Utilitzi gorra o barret. El barret millor que la gorra i com més gran sigui l'ala major la protecció.
•    Utilitzi samarretes, camises de màniga llarga, pantalons llargs (els vestits poden bloquejar el 85% de radiació ultraviolada).
•    Els teixits tupits protegeixen millor.
•    L'aigua fa que els teixits es tornin translúcids (quan es mullen perden 1/3 del seu factor de protecció).
•    Utilitzi ulleres de sol de qualitat. Els colors més recomanats són el gris i cafè que no alteren la percepció de colors.

Tipus de pell

L'escala Fitzpatrick és un esquema de classificació numèric pel color de la pell humana. Desenvolupada pel dermatòleg Thomas B. Fitzpatrick l'any 1975, és un mètode per estimar la resposta de diferents tipus de pell a la llum ultraviolada UV en funció de com responen al sol i com es bronzegen.

Aquests grups són:
Tipus 1: Sempre es crema; mai es bronzeja.
Tipus 2: Habitualment es crema; resulta complicat bronzejar-se.
Tipus 3: Es pot cremar lleugerament; es bronzeja gradualment.
Tipus 4: Normalment no es crema; es bronzeja amb facilitat.
Tipus 5: No es crema quasi mai; es bronzeja amb molta facilitat.
Tipus 6: No es crema; es bronzeja sempre.

Quin fotoprotector hem de fer servir?

Un fotoprotector és un producte cosmètic compost per uns filtres que prevenen danys a la pell davant la seva exposició al sol. És important destacar la paraula prevenen en tant que no ho eviten íntegrament, per la qual cosa hem de ser responsables amb el temps que romanem sota el sol.
Podem trobar diferents tipus i textures de fotoprotectors que s'adapten millor als gustos i necessitats de cada persona. Recordem que el nivell de protecció, la quantitat de producte a utilitzar o les repeticions en l'aplicació del protector dependran de factors com el tipus de pell de cadascú, el lloc en el qual ens trobem, el temps que anem a estar exposats al sol o d'altres característiques pròpies de les nostres pells. No és el mateix estar en una platja a les 12 del matí, durant dues hores i tenint un fototip de pell I que fer una passejada per la ciutat a la tardor amb un fototip de pell IV.

A l'hora d'escollir el fotoprotector més adequat per a nosaltres haurem de tenir en compte no només el nostre tipus de pell sinó l'índex de protecció que ofereixen.  Un dels factors importants serà el nivell de protecció que requerim, no què volem sinó què necessitem veritablement. Una manera de calcular-lo és mitjançant el Factor de Protecció Solar –FPS ( en anglès SunProtecting Factor-SPF). El SPF, malgrat el que pensen moltes persones, no indica el temps que una persona pot estar exposada al Sol abans de tornar a aplicar-se una crema o un gel, és a dir, un SPF no vol dir que podem estar un determinat nombre de minuts sense tornar a utilitzar el fotoprotector. És una mesura que indica el nombre de vegades que el fotoprotector augmenta la capacitat de defensa natural del cos davant del enrogiment previ a la cremada. És a dir, un SPF 30 ens indica que el nostre nivell de protecció enfront d'un risc de cremada és 30 vegades superior que si no estiguéssim utilitzant un fotoprotector.

Els fotoprotectors es classifiquen segons el Factor de Protecció Solar (SPF o FPS) en:

•    Baixa: 2-4-6
•    Mitjana: 8-10-12
•    Alta: 15-20-25
•    Molt alta: 30-40-50
•    Ultra 50 +

Al nostre país l'alta incidència solar fa que la recomanació mínima sigui un fotoprotector d'índex alt. En els nens es recomana una crema amb un factor molt alt. És important recalcar que l'índex de protecció solar SPF no té en compte qüestions com la mala aplicació d'un fotoprotector, el lloc d'exposició al Sol o la intensitat de les radiacions ultraviolades (UV). S'ha vist que la població no fa servir el fotoprotector adequat al seu fototipus de pell i que les persones es protegeixen 10 vegades menys del que haurien, gairebé sempre per falta de reaplicacions. Per aquesta raó, cal conèixer com s'ha d'aplicar adequadament un fotoprotector, així com la freqüència de renovació.


Com aplicar un fotoprotector?

Es recomana utilitzar un protector solar d'ampli espectre. Protecció enfront de les radiacions ultraviolada (UVA i UVB), i Infrarroig.

1. Aplicar 30 minuts abans de l'exposició solar, abans de sortir de casa.

2. Donar-ho amb generositat i de manera uniforme: per protegir bé la pell cal aplicar un mínim de 2 mg / cm2, perquè es produeixi la formació de la pel•lícula que impedeixi el pas de la llum UV. El valor de SPF (factor de protecció solar) es mesura amb respecte a la quantitat de fotoprotector aplicada.

Suposem un SPF de 50:

   Per tant, independentment que usem un SPF elevat, si no ho apliquem correctament, aquest no farà l'efecte que esperem.

3. Ha de cobrir tot el cos: no oblidar zones com les orelles, el clatell, els llavis o els peu. Si la persona té poc pèl, no oblidar protegir el cuir cabellut.

4. Per a la seva total efectivitat s'ha d'aplicar sobre la pell seca. Generalment, es recomana una reaplicació cada 2 hores, sobretot si s'ha banyat, fregat o ha suat molt.

5. Utilitzi filtres resistents a l'aigua, sobretot si es realitzen activitats o esports a l'aire lliure que impliquin sudoració o bany.
Un protector resistent a l'aigua manté el seu nivell original de protecció després de 40 minuts d'immersió en l'aigua (terme en anglès: waterresistant). Mentrestant, un protector a prova d'aigua manté el seu nivell original de protecció després de 80 minuts d'immersió en l'aigua (terme en anglès: waterproof). Ara bé, quan hagueu sortit de l'aigua heu de tornar a aplicar-vos el protector sempre. Cal tenir en compte que el sol fet del frec amb la tovallola ajuda a retirar el producte de la pell i, per tant, rebaixeu part de la seva efectivitat.

6. La zona més fràgil i exposada al dany solar és la cara, on s'experimenten canvis com l'envelliment prematur, hiperpigmentació i fins i tot càncer cutani. Es tracta d'una pell més prima que, a més d'estar exposada a la radiació solar, rep l'impacte de molts altres factors que poden proporcionar aquests danys cutanis (contaminació, fred, vent i fum). Per aquesta raó, la cara i l'escot necessiten una cura especial amb productes específics per a cada tipus de pell (seca, mixta o grassa).


7 errors a l'hora d'usar el fotoprotector

1. Aplicar només a la platja o la piscina

Feu-ho també en sortir al carrer, fins i tot si teniu la pell resistent al sol. Usar-lo diàriament retarda les arrugues, està demostrat que fer-ho pot reduir un 24% l'envelliment cutani. De fet, el 80% dels signes visibles del pas del temps (arrugues, taques, deshidratació i flacciditat) estan causats per l'exposició al sol, de manera que protegir la pell durant tot l'any és fonamental. Si l'aplicació del protector solar és necessària en les pells sanes, resulta totalment imprescindible en les pells sensibles al sol, irritades, sotmeses a cirurgia i en les cicatrius recents, així com per a la prevenció de les taques produïdes per l'embaràs.

2. Escollir qualsevol fotoprotector

No us fixeu només en el FPS. Al marge que hi ha textures més agradables i convenients que d'altres, els molt econòmics, tot i que protegeixin de les radiacions UVA i UVB, no ho fan en la mateixa mesura que els fotoprotectors de qualitat. Aquests aporten també altres beneficis. Els filtres solars han de ser d'ampli espectre i fotoestables. Si ho especifica en l'envàs vol dir que mantenen la seva total eficàcia durant el temps d'exposició al sol (ho confirmen els estudis clínics). Garanteixen més protecció UVA. Per assegurar-vos que és l'òptima, segons recomana la normativa europea, fixeu-vos que l’ UVA vagi envoltat d'un cercle, vol dir que són resistents a la suor. I es poden aplicar sobre la pell mullada gràcies als seus polímers. Alguns són hipoal•lergènics. O amb protecció 100% mineral (sense filtres químics), per si teniu al•lèrgia a aquests components.

3. Oblidar protegir les zones amagades

No oblideu protegir del sol les orelles, el clatell, els dits dels peus i, sobretot, l'escot, que té una pell molt fina i és una zona on el sol incideix directament.

4. Ser garrepa amb la quantitat

Cobriu bé tot el cos. La majoria de persones apliquen només entre el 25 i el 50% de la quantitat realment necessària. Per obtenir el nivell de protecció indicat en l'envàs heu d'aplicar el protector de forma generosa, fins que tota la pell estigui ben coberta de producte. Calen uns 30 ml per a cada aplicació en un adult, el que equival a la mida d'una pilota de golf (en un envàs de 200 ml en 7 vegades l’hauríem d’haver gastat). Si considereu cada zona per separat, apliqueu en cadascuna -cara, braç, cama, escot- l'equivalent a una moneda de 2€ (si el fotoprotector és una emulsió) o 8 polvoritzacions (si és esprai). És preferible excedir-vos que escatimar producte. Penseu que si apliqueu la meitat de la quantitat recomanada d'un FPS 30, per exemple, el resultat no és un FPS 15, sinó un FPS entre 7 i 9.

5. No reforçar amb un sèrum antioxidant

Potencieu la protecció amb un sèrum amb antioxidants, tindreu un escut extra. Des de fa més d'una dècada s'ha comprovat que els actius antioxidants sobre la pell proporcionen una protecció més completa enfront del fotoenvelliment. Funcionen com un filtre biològic i neutralitzen els radicals lliures que han aconseguit traspassar els filtres solars, arribant a les capes més profundes de la pell. Els productes (sèrums, fluids, ampolles ...) que combinen diversos antioxidants (vitamines C i E, ferúlic, etc.) donen millors resultats que les fórmules amb un de sol.

6. Passar del fotoprotector si hi ha núvols o esteu bronzejat/da

Utilitzar un fotoprotector resulta imprescindible els 365 dies de l'any, independentment del clima que faci i el grau de bronzejat que es tingui. Els raigs UV passen a través dels núvols i arriben fins a la pell. Els raigs UVA fins i tot travessen els vidres (els del cotxe i finestres protegeixen enfront de UVB però deixen passar UVA), arribant a la dermis, on s'acumulen els seus efectes nocius. La pell bruna és la que menys pateix els efectes de la radiació a curt termini (enrogiment, inflamació) però és igual de sensible als efectes nocius a llarg termini (taques, arrugues ...). Si la seva pell ja està bronzejada o teniu un fototip de pell bru (4, 5, 6), seguiu fent servir un fotoprotector, encara que sigui amb FPS una mica més baix, però que no hauria de ser inferior a 20.

7. Fer servir productes de l’any anterior

- Cal mirar el PAO (period after opening) o termini d'utilització de productes cosmètics després de la seva obertura. En el cas dels protectors solars, el termini oscil•la entre 6 i 12 mesos, depenent del filtre. Si observem la part posterior de l'envàs d'aquests productes ens trobarem amb una icona d'un pot de crema oberta i al seu interior una xifra i una M (12M per exemple), el que ens indica que una vegada obert aquests productes tenen una durada de 12 mesos per seguir mantenint totes les seves propietats intactes. Això vol dir que a l'estiu següent podria usar-se el protector solar sobrant si es va comprar al final de l'estiu anterior i s'hagi guardat en condicions òptimes (sense haver-los donat el sol o una temperatura excessiva). Un cop passat els 6-12 mesos de l'obertura el fabricant no assegura l'efectivitat del producte i és el propi usuari el que s'arrisca a utilitzar-lo.

- Un altre punt important, i que no es té en compte: els canvis bruscos de temperatura que pateixen, especialment si es porten en bosses i es deixen al sol durant hores. Els trasllats d'un costat a un altre amb els seus conseqüents canvis de temperatura redueixen encara més la data de caducitat fixada. També redueix la caducitat les altes temperatures que s'assoleixen a la guantera del vehicle (on mai s'han de deixar).
Per norma general, si el producte ha canviat d'aspecte, de color o bé desprèn olor desagradable és possible que s'hagi produït una alteració dels seus components i per tant no s'ha d'utilitzar. No obstant això, la nova generació d'emulsions solars també provoca que resulti gairebé impossible determinar a simple vista si es troben en bon estat o no tret que sigui en ocasions molt "grolleres" en què l'emulsió es mostra desfeta i és impossible determinar-ho .

Dra. Alba Català
Dermatòloga Hospital Plató

 

Maig 2018

« Tornar