ACNÉ

ACNÉ

Què és l'acne?

 

L'acne és una malaltia de la pell molt comú, gairebé tots els adolescents la pateixen en major o menor grau. Normalment desapareix al cap d'alguns anys, però perquè no deixi cicatrius cal tractar-lo. La majoria dels tractaments limiten la seva acció a eliminar les lesions i prevenir les seves complicacions, però no tenen com a finalitat la desaparició definitiva del procés, per tant s'hauran de mantenir molt de temps.

Quines mesures higièniques són útils?

- L'acne no està causat per la brutícia, però la higiene és un complement important de la seva tractament. S'aconsella rentar les zones afectades amb sabó o gel i assecar acuradament, dos vegades al dia, preferiblement amb aigua tèbia.

- Només en alguns casos es requereixen productes específics per a la higiene de la pell amb acne, però hauran de ser el seu metge de capçalera o dermatòleg qui els l'indiqui si ho creu beneficiós.

- En els homes l'afaitat ha de ser molt acurat. Es recomana estovar bé la barba i la pell amb aigua tèbia i sabó. En alguns casos la màquina d'afaitar elèctrica és útil, sense oblidar una bona neteja dels capçals.

És bo manipular els grans?

Sempre és desaconsellable la manipulació de les lesions, ja que aquesta és una causa important de cicatrius permanents. Tampoc són aconsellables les "neteges de cutis" i "peelings".

Quins aliments he de prendre?

Els estudis mèdics més importants demostren que la dieta no influeix sobre l'acne, per la qual cosa no cal suprimir cap aliment. Els pacients que tenen sobrepès o el tret gras generalment milloren quan baixen pes.

És bo el sol?

La majoria de les persones que tenen acne milloren amb el sol, si bé solen empitjorar molt quan deixen de prendre'l. Les cremades solars s'han d'evitar sempre, la pell envelleix abans i augmenta el risc de patir càncer de pell. Cal tenir en compte que molts tractaments per a l’acne contraindiquen l'exposició solar intensa.

Puc utilitzar cosmètics?

Les persones amb acne han d'evitar tots els cosmètics que poden actuar com a "comedogènics" (que produeixen un empitjorament de les barbs), incloses cremes "hidratants", maquillatges i fotoprotectors. En cas de ser necessari el seu ús s'utilitzaran productes "no comedogènics" (busqui en l'envàs la ressenya "oil free"). A la nit s’han de netejar adequadament.

 

Dr. Jordi Arrufat

Setembre 2017

 

Per saber més: 

- http://www.ics.gencat.cat/3clics/main.php?page=GuiaPage&idGuia=529

 

« Tornar