Consells de salut i medicaments

ENURESI NOCTURNA

ENURESI NOCTURNA

En la maduració neurològica dels nens i nenes, un moment significatiu és quan es poden retirar els bolquers de la nit. Això no sempre pot ser ni al primer intent ni a l'edat que els pares i mares esperen. Voldríem que aquest moment es visqui amb tranquilitat, cas de no tenir èxit.

Llegir més »
LACTÀNCIA MATERNA

LACTÀNCIA MATERNA

Lactància materna o artificial?. Hi ha molta controvèrsia a nivell de la població general, però no així per part dels professionals sanitaris. Ara bé, la manera com una mare alimentarà al seu nadó és una decisió pròpia i que cal respectar. Tot i això, ens permetem oferir a la futura mare, que ara s'està preguntant què farà, una mica d'informació.

Llegir més »
LA DEMÈNCIA: CUIDAR EL PACIENT ... I EL CUIDADOR

LA DEMÈNCIA: CUIDAR EL PACIENT ... I EL CUIDADOR

La demència suposa el progressiu deterior de la persona que la pateix, de tal manera que acaben sent dependents per gairebé tot. Les persones responsables, els cuidadors o cuidadores, pateixen un gran desgast físic i emocional, encara més si son familiars directes. Per això els oferim uns consells per portar-ho una mica millor.

Font: Pepita Rodríguez i Molinet. El treball social sanitari en l’atenció de persones amb demència. Àrea de Treball Social. Institut Català de la Salut. Àmbit Barcelona ciutat. Barcelona, desembre de 2010.

Llegir més »
ACNÉ

ACNÉ

L'acne és una malaltia de la pell molt comú, sobre tot en l'adolescència. el seu impacte en la imatge corporal pot ser important si l'acne és intens. Però cal saber que amb el temps es resol. En aquest consell de salut els donem més informació.

Llegir més »
AUTOMESURA DE LA PRESIÓ ARTERIAL (AMPA)

AUTOMESURA DE LA PRESIÓ ARTERIAL (AMPA)

Les preses de tensió arterial realitzades a fora de la consulta (normalment al domicili del pacient) s'anomenen AMPA: AutoMesura de la Presió Arterial. És un mitjà de prendre la tensió arterial que ens permet apropar-nos més als valors reals de tensió.

 

Llegir més »
UN ALTRE COP LA GRIP, COM CADA ANY

UN ALTRE COP LA GRIP, COM CADA ANY

La grip és una infecció vírica estacional i epidèmica. Això vol dir que arriva en unes dates concretes i afecta a gran part de la població. Els donem uns consells.

Llegir més »
PREGUNTES I RESPOSTES DE LA FOTOPROTECCIÓ

PREGUNTES I RESPOSTES DE LA FOTOPROTECCIÓ

El Sol és una font de salut, per això podem prendre’l i gaudir-lo, però seguint  normes de protecció. Com ja sabem els raigs solars ens causen danys a la pell tant a curt termini (cremades, vermellor) com a llarg termini (fotoenvelliment, càncer). El cos humà té una sèrie de mecanismes de protecció enfront d'aquestes radiacions, però en la majoria dels casos les defenses de la pell són insuficients per protegir-la dels danys que pot causar el Sol.

Llegir més »

Petits Canvis Per Menjar Millor

Tres missatges senzills sobre els aliments que cal potenciar, els que cal reduir i els que convé canviar-ne la qualitat per tal de ser més saludables i respectuosos amb l'entorn.

Amb petites modificacions, podem millorar de forma important la qualitat i la sostenibilitat de la nostra alimentació.

Llegir més »
La mamografia i el càncer de mama

La mamografia i el càncer de mama

La mamografia és un tipus especial de raigs x de les mames. La mamografia s'empra per detectar un càncer de mama de forma primerenca, quan encara pugui ser curat.

 

La mamografia és una prova d'exploració d'imatges que es recomana a totes les dones a partir dels 40 anys d'edat, tot i que no tinguin signes de càncer de mama. I es recomana una mamografia cada 1 o 2 anys a partir d'aquesta primera. També es recomana aquesta exploració a les dones més joves que tenen símptomes de càncer de mama o un risc elevat de tenir un càncer de mama. 

Una mamografia a temps pot salvar una vida. La mamografia pot mostrar un tumor que pot ser un càncer molt abans que es noti. El diagnòstic d'hora i el tractament d'un tumor quan és petit fa més fàcil la curació del càncer. En general la mamografia es realitza en centres radiològics especialitzats

Llegir més »
La rinitis al·lèrgica

La rinitis al·lèrgica

La rinitis al·lèrgica, també anomenada "febre del fenc", apareix quan es respira alguna cosa (al·lergen) al que s'és al·lèrgic i que fa que la part interna del nas s'inflami. S'estima que la rinitis al·lèrgica pot afectar prop de 6 milions de persones a Espanya

 La rinitis al·lèrgica es deu a substàncies que provoquen al·lèrgia, denominades al·lèrgens. Els al·lèrgens poden trobar-se tant a casa com fora de casa. Quan la rinitis al·lèrgica es deu a al·lèrgens exteriors comuns, com fongs o pol·len d'arbres, gramínies i herbes, se sol denominar al·lèrgia estacional o "febre del fenc". 

 La rinitis al·lèrgica també pot ser degut a al·lèrgens presents a casa, com la caspa, escames de pell i saliva dels animals domèstics i mascotes, fongs d'interior, excrements de paneroles o àcars de la pols domèstica.

- Si presenta símptomes en primavera , probablement l'al·lèrgia es deu al pol·len dels arbres 

- Si presenta símptomes en estiu , probablement l'al·lèrgia es deu al pol·len de les gramínies, pastures i herbes 

- Si presenta símptomes a finals de l'estiu ia la tardor , probablement l'al·lèrgia es deu a la ambrosia

- Els àcars, les floridures i la caspa dels animals, provoquen síntoams durant tot l'any 

L'especialista pot investigar què al·lèrgens són els resposnables de l'al·lèrgia mitjançant les proves cutànies d'al·lèrgia. 

 

Llegir més »
Què heu de fer en cas d'una onada de calor?

Què heu de fer en cas d'una onada de calor?

Protegiu-vos del sol i de la calor i manteniu-vos hidratats i frescos.

 • Durant les hores de sol, tanqueu les persianes de les finestres on hi toca directament.
 • Obriu les finestres de casa durant la nit, per refrescar-la.
 • Estigueu-vos a les estances més fresques.
 • Utilitzeu algun tipus de climatització per refrescar-vos i refrescar l'ambient (ventiladors, aire condicionat,..). Si no teniu aire condicionat, mireu de passar les hores de més calor en llocs climatitzats.
 • Refresqueu-vos sovint amb dutxes o tovalloles amarades d' aigua

Al carrer, eviteu el sol directe.

 • Feu servir una gorra o un barret, ulleres de sol i protector solar.
 • Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
 • Procureu caminar per l' ombra, estar-vos a sota d' un para-sol quan sigueu a la platja i descansar en llocs frescos al carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
 • Porteu aigua i beveu-ne sovint.
 • Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
 • Eviteu fer trajectes amb cotxe durant les hores de més calor i mai no hi deixeu a dins infants o persones fràgils amb les finestres tancades.

Llegir més »
CONSELLS MÈDICS PER UNES VACANCES SEGURES

CONSELLS MÈDICS PER UNES VACANCES SEGURES

Els viatges intercontinentals suposen un canvi important en les condicions mediambientals, especialment quan es viatja a països en vies de desenvolupament o zones del Tercer Món. Aquí, moltes malalties erradicades en els països industrialitzats segueixen representant un problema de salut greu.

La majoria dels turistes espanyols infravaloren els riscos per a la salut que comporta viatjar a determinades destinacions i més de la meitat es desplacen a zones tropicals o exòtiques sense la protecció adequada ni les vacunes recomanades.

Com a resultat, s'estima que per cada 100.000 persones que viatgen a zones tropicals, 50.000 tindran algun problema de salut, 8.000 es trobaran prou malalts  per a acudir al metge durant el seu viatge, 300 seran hospitalitzats durant el viatge o al retorn i un morirà , segons informa la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC). Els metges han catalogat 169 malalties que amenacen al viatger a tot el món.

Nova Guinea i les illes Salomó a l'oceà Índic; el subcontinent indi; al sud-est asiàtic i l'Amazònia. Per contra, les zones de menor risc són el nord d'Àfrica, el Pròxim Orient i el Carib.

Malalties infeccioses abans gairebé desconegudes al nostre país, com el paludisme, el dengue, el chikungunya o la Al capdavant de les destinacions perillosos figuren 32 països de l'oest i de l'est d'Àfrica; Papua-febre groga, són ara ben conegudes pels  nostres serveis sanitaris. No obstant això, el trastorn de salut més freqüent durant els viatges és la diarrea del viatger. S'estima que al voltant del 50% dels viatgers experimenten un episodi de diarrea durant el viatge. La higiene personal, en particular el rentat de mans freqüent, sobretot abans dels àpats, i la conducta alimentària són dos factors essencials per a evitar-la.

Altres infeccions que es poden adquirir  en viatges a països tropicals són les de transmissió sexual, ja que en els viatges a l'estranger són més freqüents les relacions sexuals amb desconeguts i se solen utilitzar poc els preservatius.

Recomanacions per a abans del viatge

1. Visita al metge de família

S'aconsella la visita prèvia al metge de família a fi de:

• rebre informació sobre consells generals

• en cas de patir alguna malaltia que requereixi algun medicament específic:

 • que el metge estengui un informe sobre la mateixa
 • li recepti la medicació necessària en quantitat suficient per cobrir el període de temps que duri la seva estada a l'estranger.

Així mateix, és aconsellable que s'assessori també sobre el sistema d'assistència sanitària del país de destinació i que conegui la cobertura de la seva assegurança. La Direcció Provincial de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) dóna informació pel que fa als acords que sobre prestacions d'assistència sanitària té establerts Espanya amb altres països.

 

Direcció Provincial de d’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) BARCELONA

Cr. Sant Antoni Mª Claret, 5-11

08037 BARCELONA (BARCELONA)

Telèfon (s): 93 2849292/93 2849358

Nº d'Fax: 93 2842653/93 2842665

 

 2. Preparant la maleta

Hi ha una sèrie de consells generals que s'han de tenir presents durant els preparatius del viatge:

• és aconsellable utilitzar roba còmoda i adaptada a la climatologia del país on es va a viatjar

• el calçat ha de ser còmode: no són aconsellables les sandàlies ni sabates descoberts si es té previst endinsar-se en zones de boscos i pantans i cal evitar el contacte directe dels peus amb el terra: anar amb els peus descalços exposa a picades d'insectes ia la penetració de paràsits i larves

• si es  viatja a zones caloroses cal prendre precaucions per evitar el cop de calor, s'aconsella utilitzar:

- ulleres de sol

- barret

- cremes solars amb factor de protecció elevat, del 15 o superior.

 

3. Preparant la farmaciola

• Medicació que necessita el pacient de forma crònica. És aconsellable portar-la en quantitat suficient i en llocs diferents, per estar previngut en cas de robatori o pèrdua de l'equipatge.

• Desinfectant i material de cura de fàcil aplicació.

• Cremes de protecció solar, amb factor de 15 o superior

• Repel•lents de mosquits, per evitar les picades i les malalties transmeses per aquests insectes

• Sals de rehidratació oral, per a la diarrea del viatger

• Antibiòtics i / o antidiarreics, en alguns casos especials

• preservatius, per evitar les malalties de transmissió sexual.

 

Llegir més »